„Змия и Гълъб“ – история за вещици, ловци и разбира се – любов!

Миналата седмица ви разказахме за фентъзи поредиците, с които посрещаме лятото. “Змия и гълъб” маркира писателският дебют на Шелби Махурин и е отличена от Amazon за книга на 2019г. В България се разпространява под флага на издателство “Ибис”.

Предопределени да бъдат врагове, преоткрити от любовта

„Змия и гълъб“ дава нов фентъзи прочит на класическата Шекспирова любовна история – тази на Ромео и Жулиета. Тук двата враждуващи лагера са вещиците и Църквата, а действието проследява историята на Лу, вещица, която е загърбила магическите си корени, за да оцелее. Обекта на нейната любов е Рийд, ловец на вещици, който вярва с цялото си сърце в своята мисия – че не трябва да остане жива вещица.


Допитахме се до вас за мнение за  и бихме искали да споделим ревюто на книгата, което направи за нас Ева Флорева.

Когато една Вещица срещне ловец на вещици….

„С появата си „Змия и гълъб“ очакването на всички почитатели на жанра бе тя да превъплати в текст бурното торнадо от емоции, характерни за линията на развитие на героите от „врагове към любовници“…или поне приятели. „Змия и гълъб“ се оказа се доста приятно четиво, което остава сладък послевкус, въпреки щипката мрачни елементи. Както знаем, това е дебютна книга, затова очакванията ми към перфектна история не бяха съвсем високи. Въпреки, че има какво да се работи над създаването на очакване у читателя и постепенното удовлетворяване на това очакване, стилът на писане на Шелби Махурин е лек и увлекателен.

Героите

Оказа се лесно да се привързваш към героите й, защото те наистина са чаровни. Хареса ми как всеки един от тях има своите недостатъци, но въпреки това се опитаха да ги преодолеят по свой собствен начин (някои осъзнато ги заобикаляха).

За съжаление, някои от героите не са особено развити извън полезността си към другите или като принос към сюжета и наподобяват помощен персонаж във видео игра.

Като негативен момент мога да кажа, че колкото и приятни и игриви да бяха разговорите помежду им, на места бяха силно натрапващо повтарящи се. Друг отрицателен момент е свързан с отразяването на химията между главните герои. Трудно може да се предположи интензитета на чувствата помежду им – любов и омраза – , когато те са маркирани със щрихи на закачливо раздразнение, граничещо с привличане.

Физическите описанията на героите също търпят доработка. До самият край на романа дори й не предполагах, че Коко е тъмнокож персонаж. Едва по-късно ми беше посочено от други читатели.

Маркетинговата стратегия зад книгата я представя като феминистка книга, но не е съвсем така според мен. Лу като главна героиня е независима, но само на моменти. Веднага щом се появи необходимост да използва Рийд за щит, тя не се подвоумя и се възползва. Негативните й ремарки към другите женски персонажи от време на време бяха лишени от конкретна причина.

Сюжетът

Сюжетите си имаха отделено време за развитие като не се преплитаха изкуствено в борба за надмощие над другия. Има проблемни елементи, като сложени хора/случки, чиято единствена цел е да придвижват сюжета и изяви на героите.

Романтиката беше сладка и недодялана, но по добър начин, давайки заявка за очакване на по-добре развита правдоподобност във втората част.

Разбира се, когато има любовна драма с трети участник, автоматично не харесвате тъкмо третият, но за съжаление, имаше явни случаи на неконситенция в повествованието, особено такива, в които специални чувства към конкретната жена не бяха замесени.

Светът на „Змия и гълъб“

Магическите устои на света на Шелби Махурин са загатнати доста добре като концепция, но страниците на „Змия и гълъб“ не успяха да дадат поле за разгръщането на вълшебства и вещерски потенциал. Въпреки това, заявките са на лице и се надявам да се разкрият напълно  в продължението.

Крайна оценка

Като цяло в „Змия и гълъб“ имаше не само редица мрачни, но и много забавни части. Смея да добавя, че не бяха малко и „Awww!“ моментите.

Ако „Змия и гълъб“ попада под читателския ви радар, ви предлагам да изчакате появата и на следващата книга от поредицата („Кръв и мед“), за да можете да се насладите и на двете на един дъх. Добрата новина е, че тя се очаква да излезе съвсем скоро и в България.

Екипът на Книжко искрено благодари на Ева за чудесното ревю към тази книга! Можете да я последвате в Goodreads, за да научите кои други интересни книги попадат в радара й.

А вие какво мислите за дебютния роман на Шелби Махурин? Кои са вашите любими фентъзи попадения на лятото? Ще се радваме да споделите с нас тук или на страниците на социалните ни мрежи във Facebook или в Instagram.


1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-гласувани
Обратна връзка
Виж всички коментари

Страхотно ревю!