Пет книги за самопознанието, с които да започнем новата година

Несъмнено 2020г. беше една различна година за всички нас. Въпреки редицата негативни промени, които се случиха в следствие пандемията, 2020г. ни накара да погледнем по един далеч по-различен начин върху ежедневието ни и връзките ни с другите и себе си. Така, премествайки фокуса ни от случащото се „навън“ към случващото се „вътре“, успяхме най-накрая да намерим и време за онова дълбоко интимно хармонично развитие на личността си, което наричаме самоусъвършенстване.

Самоусъвършенстването е един наистина комплексен процес, който не се ограничава само с усвояване на нови умения  или доразвиване на капацитета в дадена област, но и със самопознание.


Януари, като първи месец на новото календарно начало, ни дава възможност да наблегнем повече на грижата за себе си не само физически, но и ментално.

Надяваме се, че ще ви бъдем полезни с нашата секция от книги, подбрани за целта да се превърнем в една по-добра версия на себе си във всяко едно отношение.

„Тънкото изкуство да не ти пука“, Марк Менсън

Ако досега не сте имали възможността да прочете „Тънкото изкуство да не ти пука“, то януари определено ви приканва да го направите! Авторът й развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, които определено ни карат да се замислим:

„Повечето хора мечтаят за безоблачно щастие, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа… Накратко – живот, за който останалите да им завиждат. Социалните мрежи и консуматорската ни култура постоянно подхранват този фалшив идеал за щастие… Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

Ако вече сте имали възможността да я разлистите, то ви приканваме да продължите своето литературно самопознание с провокативния Марк Менсън, докато той анализира кризите на съвременното общество, проблемите на личността и Его-то в „Всичко е прецакано (Книга за надеждата)“.

„Всичко е прецакано“, Марк Менсън

С изключително чувство за хумор и неизменна вяра в човека, авторът на тази книга за надеждата, разсъждава върху парадокса на днешното време. Никога досега хората не са живели толкова добре: световната икономика процъфтява, образованието и здравните грижи стават все по-достъпни, масовото потребление на луксозни стоки бележи небивал растеж, но съществременно с това се отчитат и рекордни нива на неудовлетворение от живота, депресия и самоубийства. Давайки реални ситуации за пример, Марк Менсън ни дава и напътствия как да преодолеем негативите на скорострелния прогрес, воден винаги от вярата в могъществото на човешката воля да преследва щастието и да бъде щастлив/а.

Ако начинът на разказване на Марк Менсън ви е допаднал, то определено следващото ни предложение, ще ви накара да се почувствате напълно в свои води.

„Unfu*k Yourself. Зарежи колебанията, животът те очаква“, Гари Джон Бишъп

Писнало ви е да се чувствате прецакани? Ако е така, то Гари Джон Бишъп ви предлага простичък наръчник от правила как да се освободите от бремето на вътрешните колебания и да разгърнете своя истински потенциал. С невероятна точност той определя онова, което е необходимо за осъществяване на истинска промяна.

„Събудете се и осъзнайте, че вие сте истинско чудо”, казва той.

Неговото умение сбито да формулира огромната онтологична и феноменологична философия в достъпна и въздействаща книга е ненадминато.

Въпреки, че по брой страници, книгата е много малка, тя предлага един наистина оригинален, безпардонен и практичен подход, чиято цел е да ви помогне да преодолеете ограниченията, които в една или друга степен сами си налагаме.

„Жените, които обичат твърде много“, Робин Норууд

Несъмнено най-голямата не само по обем, но и по-обхват на разглежданите теми, „Жените, които обичат твърде много“ е книга преведена на повече от 25 езика и превърнала се в крайъгълно четиво в търсене на отговори, разбиране и лек за болката в любовта и взаимоотношенията.

В нея терапевтът Робин Норууд описва състоянието „да обичаш твърде много“ като модел на мислене и поведение, вкоренен дълбоко в женската психика от ранна детска възраст – модел, който принуждава някои жени да привличат неудовлетворяващи и болезнени ситуации в любовния си живот. Като разкрива причините за появата на този модел и изправя жените пред истината за тяхното собствено състояние, книгата вдъхва надежда, че промяната е възможна и разкрива една след друга стъпките по пътя към излекуването. Въпреки, че акцента е върху дамската аудитория, твърденията в нея биха звучали адекватно и за господата, които се опитват да опознаят по-добре своите половинки и да открият път през емоционалния хаос на трудната любов.

„Четирите лица на съвършенството“, Лариса Ренар

В „Четирите лица на съвършенството” нашумялата авторката представя уникална практическа програма, която учи жените да управляват своята природна сила. Техниките, описани в тази книга, помагат на дамите да постигнат съзнателно „четирите лица на съвършенството”, отразяващи определена природна енергия. Именно умението да се превъплъщават във всеки един от тези образи ще им помогне да постигнат щастие и хармония в живота си.

Практическите познания, които Лариса Ренар споделя в книгите си, са богатство, което е събирано дълго време. То се натрупва по време на нейните пътувания, в общуването с духовни учители и в комбинация с университетското образование по психология.

Ще се радваме да споделите с нас на страниците на социалните ни мрежи във Facebook или Instagram, коя е предпочитаната от вас книга за себепознание и защо?


Абонирамент
Извести за
0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари