Стаено зло – най-горещият трилър тази година

Наскоро ви попитахме в Инстаграм коя да е следващата книга, за която да напишем ревю. Почти единогласно вие ни отговорихте със Стаено Зло на ирландската писателка Лиз Нюджънт. Заглавието е едно от най-четените и популярни в категорията психологически трилър тази година и несъмнено има защо.


Още в началото историята започва с бързо темпо и без заобиколки – младата Ани Дойл е убита, а съпрузите Фицсаймънс, стоящи зад убийството, постепенно започват да разкриват своите тайни и причини да стигнат до това убийство. Целият сюжет се върти около матриарха – Лидия Фицсаймънс, която безмилостно преследва онеправданите си фиксидеи и така вплита съпруга и сина си във вихър от злокобни интриги, превръщайки ги в свои марионетки. Сестрата на убитата Ани не се отказва да намери виновниците за престъплението, и по много интересни стечения на обстоятелствата животите на двете семейства се преплитат.

Историята се разказва в първо лице, но всяка глава принадлежи на различен герой – Ани, Лидия, Лорънс (синът на Лидия), Карън (сестрата на Ани). Това помага на образите да разкажат собствената си логика за действия, но и посочва проблемите им погледнати отстрани. Не се притеснявайте, моментите не се преповтарят, по-скоро всеки запълва дупка от случката разказана от предишния герой. Някои ситуации се разпростират в цяла глава, а други се споменават с няколко думи, и в рамките на няколко изречения се прескачат месеци. Това забързване и забавяне на времето прави динамиката много интересна и помага на читателя да остане заинтригуван през цялото време.

Стилът на писане на авторката много наподобява този на Хемингуей – лаконичен и право в целта. Това може да не се хареса на всеки, тъй като съчетано с динамиката на историята не позволява да се разнищи душевността на героите в особена дълбочина. Но, тук подробната нишка от събития е по-важна, и несъмнено до края на книгата няма да изгубите интерес и да се опитвате да симпатизирате на героите.

За края на историята ще кажем само, че е неочакван и поставя читателя в позиция сам да решава доколко справедливостта е възтържествувала.

 

Ако сте чели Стаено зло ще се радваме да чуем вашите впечатления – хареса ли ви или очаквахте повече? Пишете ни отдолу в коментарите или в социалните ни мрежи.

 

 


0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари