„От нас зависи“, Даниел Пенев

Днес ви представяме гост ревюто на Габи, позната в Инстаграм като @chemistryismypassion. Тя избра да ни разкаже за творчеството на Даниел Пенев, което много ни зарадва, защото дава по-различен привкус на иначе особеното ни ежедневие в последно време с оглед събитията покрай нас. За още интересни размисли, идеи за нови четива и вдъхновяващи снимки, последвайте Габи в Инстаграм!


„Освен, че ни носи информация и удоволствие, книгата обогатява и социалното ни битие. Тя води до десетки неочаквани запознанства, а нерядко и до приятелства между хора със сходни възгледи и интереси. Тук форматът отново е от значение: хартиени книги си набавяме от библиотеки и книжарници, а електронни – само по интернет. Хартиената книга, наред с всички библиотеки и книжарници, които я поддържат жива, създава повече и по-благоприятни условия да срещнем книжни приятели.“ 


Това е един от всички мои любими цитати в книгата и смятам, че тя е онова #musthave произведение за всички на моята възраст. Аз съм на 25 години и съм от онези деца на 90-те години, които успяха да видят всичко – от мизерията и смяната на десетки управления в нашата държава, през наложената журналистическа цензура и изтичането на бъдещи кадри в размерите на цели завършващи випуски в гимназиите до разнообразието на хранителни стоки в магазините и невъзможността за избор и правилно взимане на решение точно поради широкото предлагане на стоки и услуги. Уж добри времена, а като се замислиш – не особено.

Книгата е изключително впечатляваща и това може да го усети всеки един читател, не само моите връстници.  Даниел Пенев е автор на възраст, близка до моята, и най-вероятно това определя и потока от еднакви мисли в главите ни. Щастлива съм, че в България има млади и проспериращи автори, които се стремят да ни покажат и позитивното в края на деня. Въпреки всички проблеми в нашето ежедневие е хубаво да се стараем да видим и онези малки неща, които правят картината не само завършена, но и по-добра.  

pastedGraphic.png

В този своеобразен сборник са събрани 50 заглавия, свързани с най-значимите дискутабилни теми през последните години, описани през погледа на автора.  Някои от заглавията могат да бъдат открити в сайтовете и платформите, за които Даниел Пенев е работил. Всички те са редактирани и оформени така, че да бъдат актуални спрямо днешна дата.

Това, което ме впечатли най-много, бяха бележките под линия. Всички неща, споменати в книгата – хора, места, програми, платформи, музеи – са маркирани и е предоставена повече информация за тях. Голяма част от читателите може би ги подминават, но за мен това е богатство и осъзнавам, че се изискват неимоверни усилия и огромно предварително проучване за цялостното обобщение на тази информация.