Любими книги за Пикасо, Кристо и други гении

Днес ви представяме подбрани четива вникващи в живота на няколко велики артисти, сред които и двама българи. Книгите са изключително увлекателни и апетитни за любителите на биографичния жанр.

Пикасо – Синият период, Люк Джерод Къмър

2020г., издава Плеяда


Синият период на Пикасо разказва за годините между 1901-1904г. когато той рисува маслени картини в различни сини нюанси. Пикасо тепърва е преживял тийнейджърските си години и се сблъсква с най-големите теми на живота – страст, любов, наркотици, загуба, бедност и неяснота за бъдещето. Те се разиграват пред него в родната му Испания и го съпътстват при първите му срещи с Париж и меката на изкуството по това време, Монмартър. Като много други велики художници и той се бори да свърже двата края, а сините му картини не са интерес за собствениците на галерии тъй като изразяват тъга вместо търсеното щастие и цвят. Пикасо рисува истинския живот такъв какъвто го вижда, а книгата разказва докъде стига, за да го разбере – от разходки из най-бедните квартали, до посещение на болници и морги. През тези образи Пикасо преживява загубата на най-добрия си приятел и така изникват стотици рисунки и маслени картини, най-емблематична от които остава Животът, нарисувана в края на синия му период. Книгата изключително увлекателно разказва за всичко повлияло и случило се на Пикасо до 1904г. и поглъща читателя като измислен роман, макар и да е биографичен разказ.

Дъщерята на художника, Глория Голдрайх

2019г, издава Емас

Дъщерята на художника е разказ в трето лице за живота на Марк Шагал през очите на дъщеря му, Ида Шагал. Събитията се развиват началото и средата на 20и век предимно във Франция и САЩ, където семейството живее ту спокойно, ту бяга от война. Научаваме как и защо са дошли на бял свят някои от най-известните картини на Марк Шагал. Интересното е, че книгата не се фокусира само върху живота на художника като гений бълващ произведение след произведение, но и разбираме какво съществуване водят близките му на фона на целия му талант и успех. Саможертвата на съпругата му и единствената му дъщеря поставящи съществуването му на пиедестал, демонстрират ясно какво е нужно, за да постигне един артист истински успех и творчеството му да се запази през времето за следващите поколения. Книгата е много емоционална, разказва за израстването на едно дете от момиченце в жена, трепетите и страданията във времена на изобилие и богатство, и ужасът по време на гонение във война,

Генко Генков. Бунтът на цветовете, Йордан Янков

2001г., издава Парабола

Книгата разказва за живота на един от най-великите и криворазбрани модерни български художници – Генко Генков. Това е единствената книга, написана за Генко в наши дни, която изключително откровено и буквално пресъздава характера му без заобиколки. В книгата няма романтика, но има много доказателства за енергията и силата, с която той твори и остава в историята като един от най-великите български пейзажисти. Ако искате да разберете какво е било усещането да имаш сърце, но да се сблъскваш с реалността на българския социализъм като творец, то тази книга не трябва да се пропуска.

 

 

Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове, Евгения Атанасова-Тенева

2018г., издава Книгомания

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и автор на много материали свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод. В тази книга тя разказва от първо лице целия процес от концептуализирането до откриването на плаващите кейове на езерото Изео в Италия. Тя присъства като очевидец и обективно преразказва случващото се, но и вкарва нотки емоция и вълнение като приятел и привърженик на творчеството на Кристо. Именно страстта и влечението й към работата на гения правят четивото толкова вълнуващо. Ако желаете да се запознаете по-отблизо с Кристо като човек, творец и характер, то тази книга ще ви допадне. Не на последно място е включен и богат набор от снимков материал на хора, места и събития, които ще ви пренесат там и тогава, когато кейовете стават факт.

 

Кои са вашите любими книги за изкуството? Ще се радваме да споделите с нас тук или на страниците на социалните ни мрежи във Facebook или в Instagram.


0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари