Историята на една модерна придворна дама

Запитвали ли сте се някога каква всъщност е функцията на монархията в наши дни и изобщо има ли смисъл от нея? Идеята за принцове, принцеси и придворни дами звучи по-скоро като розова приказка за отминало време, затова идеята, че такива все още съществуват е може би леко непонятна за повечето от нас. Какво всъщност се крие зад тези вековни длъжности? Носят ли те розовото щастие от приказките? На тези въпроси и още много отговаря книгата „Lady in waiting – my extraordinary life in the shadow of the crown“ (на български „Придворната дама – моят необикновен живот в сянката на короната“.  Тя е автобиографична, писана от самата лейди Ан Гленконър, за живота й като придворна дама на принцеса Маргарет (по-малката дъщеря на кралица Елизабет I и единствената сестра на кралица Елизабет II).

Книгата излезе края на миналата година, а самата лейди Ан все още се радва на нейния успех. Написана е на достъпен английски език, но може би ще ви се наложи да си преговорите йерархията на титлите във Великобритания – граф, дюк и т.н., защото във висшето общество всяко стъпало носи своята тежест и, както се разбира от книгата, браковете и близките отношения между представители на различни нива не са добре приети.


Самата лейди Ан израства в много аристократично и консервативно семейство следващо традициите и обичаите. Много интересно описва всичко, което се налага да следва като малка, до момента в който трябва да избере свой съпруг. Комичното е, че всичко това ще ви напомни на ориенталските традиции, макар и случващо се в „западния“ свят.

Моментът, в който лейди Ан се жени, е и повратната точка в книгата. Описанията за титли и други подобни значимости свършват и започва една изключително шокираща реалност, която тя надали е очаквала. Характерът на мъжа й, животът на децата й, финансовите затруднения, преждевременнате смърт в семейството и, не на последно място, изборът й за придворна дама – всичко това ще ви накара да изчетете този живот на хартия на един дъх.

Силно ви препоръчваме това заглавие ако харесвате автобиографии и искате да научите повече за един скрит свят. И завършвайки ревюто, ще оставим цитат по повод какво мисли самата лейди Ан за отказа на Меган Маркъл и принц Хари да са част от кралското ежедневие, той ще ви загатне какъв тон да очаквате и от книгата й:

„Мисля, че очакваше как ще се вози в златна каляска. А всъщност работата е много по-скучна. Принцеса Маргарет постоянно работеше върху благотворителни каузи без да бъде заобиколена от фотографи.“

 


Абонирамент
Извести за
0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари