7 интересни факта за живота на Агата Кристи

Месец юли премина в препрочитане на книгите на Агата Кристи (#агатапрезюли), а за някои тези срещи бяха първо запознанство. Ето няколко интересни факта за британската писателка все още жива в сърцата на милиони по цял свят.

 


1. Най-успешният романист в историята

 

Според рекордите на Гинес Агата Кристи е най-продаваният романист в света за всички времена. Продажбите надминават 2 милиарда копия, като бройката е надмината единствено от Библията и творчеството на Уилям Шекспир.

 

2. Първият роман

 

Първият опит на Агата да напише цяла книга е бил в отговор на предизвикателство, поставено от сестра й. Така се появява „Аферата в Стайлс“ публикувана през 1920г, а героят Еркюл Поаро е представен за първи път на читателите. За съжаление обаче в промеждутък от 5 години цели 6 издателства са отказали да публикуват книгата, докато най-накрая тя е била издадена.

 

 

3. Втората Агата

 

Агата Кристи е творила и под псевдонимът Мери Уестмакот. Тъй като книгите са били на изцяло любовна тематика, авторката е избрала да не смесва жанровете под едно и също творческо име. Издадени са 6 романа, най-популярният измежду които е „Любов и саможертва“.

 

 

4. Всичко по план

 

Агата е спазвала стриктен режим по отношение на писателската си дейност. Целта и е била всяка година да издава по 2 книги, една от които е била точно за Коледа. Това е било и нейно обещание към феновете й, че за празниците ще имат ново нейно четиво.

 

 

5. Пътуване до Девън

 

Лятната резиденция на Агата Кристи се е намирала в Девъншир, Англия. Към днешна дата, тя все още функционира и то като не какво да е, а като хотел. Можете да наемете част от резиденцията й за краткосрочен престой, като в цената са включени възможността да се разгледа цялата къща и неограничен достъп до градините.
 

6. Лоши навици

 

В началото на ХХ-и век е било не просто модерно да се пуши, но и знак на добри маниери и социално положение. Агата Кристи се стреми да поддържа навиците си, но всъщност пушенето не се оказва за нея и тя открито признава, че го ненавижда.

 

 

7. Уважение от бранша

 

Когато Агата Кристи умира, театрите в лондонския Уест Енд затъмняват светлините си за час в знак на почит. Постановките, които е написала се играят и до днес.

 

 

Коя беше последната книга на Агата, която прочетохте? Ще се радваме да споделите с нас на страниците на социалните ни мрежи във Facebook или Instagram.


0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари