5 хорър заглавия, които ще попречат на съня ви

Фенове ли сте на хорър жанра? Наближаването на Хелоуин ни мотивира да споменем няколко култови заглавия, които ще провокират сетивата ви, особено ако сте по-податлави на истории наситени с напрежение и ужас. Ето какво подбрахме, като се постарахме да не включваме легендарния Стивън Кинг, освен индиректно, в случаите когато споменава някои от авторите като свое вдъхновение.

 


Дяволската къща, Ричард Матисън

 

Стивън Кинг определя това заглавие като „Най-страшният роман за обитавана от духове къща.“  Той сочи Ричард Матисън за свой учител и вдъхновител и дори посвещава романа си „Клетка“ на него, а Джордж Ромеро признава, че прочутият му филм „Нощта на живите мъртви“ е силно повлиян от „Аз съм легенда“.

За Дяволската къща в Мейн се носят всевъзможни слухове и легенди – толкова страховити, че тя стои запечатана от близо три десетилетия. Всеки, дръзнал да прекрачи прага ѝ, е намерил там смъртта си или е полудял. Въпреки това четирима странници решават да прекарат една седмица в нея, за да потърсят отговор на въпроса съществува ли живот след смъртта. И ако оцелеят… да спечелят голямата парична награда, която им предлага един умиращ милионер.

 

Убийствата на улица „Морг“, Едгар Алан По

 

Едгар Алан По (1809-1849) е знаменит със своите мрачни и зловещи, изпълнени със загадъчност творби – прозаични и поетични. Смятан е за родоначалник на криминалния жанр и е създател на първия детектив в литературата, Дюпен, който е герой и в новелата „Убийствата на улица „Морг“.

„Спалнята е с два прозореца. Единият не е запречен от мебели и се вижда изцяло. Долната част на другия е скрита за погледа от таблата на голям креват, разположен непосредствено до него. Първият прозорец бе плътно затворен отвътре. Опитали се с всички сили да го отворят, но напразно…“

 

 

Ангелите на гнева, Джон Конъли

 

Вдън горите на щата Мейн са открити останки от самолетна катастрофа. Онова, което се крие в останките, е нещо по-важно от парите. То е власт: списък с имена на хора, сключили сделка с дявола. Задава се битка между онези, които искат списъкът да остане тайна, и другите, които искат да го превърнат в свое оръжие срещу силите на мрака. В битката за списъка е въвлечен и частният детектив Чарли Паркър. Неговото име също фигурира в списъка.

Ценният документ привлича и други участници: красива, белязана млада жена с убийствени наклонности; мълчаливо дете, което помни собствената си смърт; сериен убиец, известен като Колекционера, който търси в списъка жертви за заколение. И докато вражеските сили се устремяват към северния щат, гората им готви други изненади. Някой е оцелял от катастрофата. Нещо е оцеляло от катастрофата. И се спотайва…

 

 

Бебето на Розмари, Айра Левин

 

Айра Левин е един от малкото живи класици на интелигентния и изтънчен хорър. Двукратен носител е на наградата „Едгар Алан По“, на приза за най-добър хорър писател на Американската литературна гилдия, а също и на отличието за цялостно творчество на името на Брам Стокър.

„Бебето на Розмари“ разказва историята на Розмари Удхаус, млада жена, която се настанява със съпруга си Гай Удхаус в апартамент в стара сграда в Манхатън. Още с пристигането си Розмари се запознава с Тери – младо момиче, осиновено от съседите, семейство Кастивът. Една вечер Розмари и Гай се прибират и откриват, че Тери се е самоубила, след което се запознават и със семейство Кастивът. Една вечер Розмари сънува странен сън – как е изнасилена от звероподобен човек. Предупрежденията на нейния покровител Едуард Хъчинс придобиват нов смисъл, след като той неочаквано умира в болница. След много тайнствени събития, които съпровождат нейната бременност, Розмари разбира че е родила сина на Сатаната.

 

Свърталище на духове, Шърли Джаксън

 

Поканени от изследователя на свръхестественото д-р Джон Монтагю, трима младежи се настаняват в имението Хил Хаус – пуста и зловеща къща, до която никой от местните жители не иска да припари заради слуховете, че е обитавана от духове. Още в първите дни започват да се случват необясними явления, които будят тревога и страх – но това е едва началото. Хил Хаус явно не обича натрапници и търси следващата си жертва, а докато мистериите на дома се ракриват, читателят неусетно се изгубва из мрачните коридори на едно тъмно, но неустоимо тайнство…

Американската писателка Шърли Джаксън /1916-1965/, при все емблематичното си творчество, досега не е имала възможност да спечели българската публика с творбите си. Публикуван за пръв път през 1959 г. „Свърталище на духове“ има утвърдена по света слава на класика в модерния готически роман, а авторката й е оказала влияние върху творчеството на майстори като Ричард Матисън и Нийл Геймън. Няколкото екранизации на романа подсилва популярността му, а самият Стивън Кинг го определя като пряко вдъхновение на легендарното „Сияние“. Несъмнено „Свърталище на духове“ е от онези феномени в жанровата литература, които не оставят равнодушен дори и най-закоравелия любител на предизвикателните четива.

 

 


Абонирамент
Извести за
0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари