10 книги, които трябва да прочетете

… веднага!

Има книги. И книги, които ни променят до такава степен, че веднъж прочетени стават неразривана част от нашата същина. При това за винаги.

На изток от Рая“, Джон Стайнбек

С великолепно изследване на постоянната борба между доброто и злото, силата и слабостта, любовта и омразата, красотата и грозотата., Стайнбек създава един съвършен, мащабен апотеоз на човешкото във всичките му измерения.


„Да убиеш присмехулник“, Харпър Лий

„Да убиеш присмехулник“ е преведена на повече от 40 езика с повече от 40 милиона пък са продадените книги. Умелото преплитане на актуални и днес теми като темите за расизма, отговорността на родителство и впечатлителността на подрастващото поколение спечелват на Харпър Лий не само наградата „Пулицър“, но и сърцата ни завинаги.

„1984“, Джордж Оруел

Макар и написана през 1948 г. “1984” е едновременно предупреждение и предсказание за пагубния ефект върху човешката личност и морал, който се оказва от тоталитарната държава, следяща непрекъснато гражданите си

„Параграф 22“ , Джоузеф Хелър

Параграф 22 (от английски Catch-22, буквален превод уловка 22) е парадоксална ситуация, от която индивидът не може да излезе поради противоречащи си правила. Тези парадокси често са резултат от правила, наредби или процедури, на които индивидът е предмет, но няма никакъв контрол, защото да се бори с правилата означава да ги приемеш. Звучи познато, нали?

„Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин

„Гордост и предразсъдъци“ е най-известният роман на Джейн Остин и е считан от мнозина за едно от най-значимите произведения в английската литература на 19 век.

“Властелинът на пръстените”, Дж. Р. Р. Толкин

Популярността на книгата е голяма и препратките към нея са често срещани в съвременната култура. От нея са вдъхновени много разкази, повести и дори романи, видеоигри, картини, скулптури, музикални творби. Книгата е адаптирана много пъти за радиопиеси, театрални постановки и филми.

Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

Историята проследява приключенията на Артър Дент – благовъзпитан и умерено скучен жител на Земята, спасен в последната минута преди планетата да бъде разрушена, за да отвори път на нова хиперкосмическа магистрала. С хавлия за баня в ръка той започва пътешествие през пространството и времето, заедно със своя спасител и пътуващ дописник на Пътеводителя Форд Префект. 

„Хари Потър и философският камък“ , Джоан Роулинг

Пътят на Хари Потър към започва във влак, където Джоан Роулинг започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, но разгръща потенциала на “момчето, което оживя” в поредица от седем книги. Подобно на съдбата на едноименния герой, живота на първата книга започва с девет отказа от големите издателства преди да породи интереса на издателство „Блумсбъри“, които е преведена на 55 езика. В България поредицата за Хари Потър се издава от „Егмонт“ и към 2003 година от първите четири книги на поредицата се продават повече от двеста хиляди екземпляра

„Изкуството на войната“ , Сун Дзъ

Военният стратегически гений на Сун Дзъ е съхранен в абсолютният бестселър на „Хеликон”, преодолявайки 26 вековната разлика във времето чрез умело познание на човешката душа и психология.

„Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет“ , Робърт М. Пърсиг

Няколко поколения вече откриват себе си благодарение на Робърт М. Пърсиг. Книгата възпитава вкус към свободата и финеса, носени от безкрайността на открития път към благородното, истинското и човешкото.

А вие какво мислите? Ще се радваме да споделите с нас на страниците на социалните ни мрежи във Facebook или Instagram.

 


0 Коментари
Обратна връзка
Виж всички коментари